Els Comtes de Peralada i Mallorca

Fuente:
http://inespadrosa.blogspot.com.es/

Inés Padrosa, 11/06/12

 

CONDES

 

“ELS COMTES DE PERALADA I MALLORCA”
BIBLIOTECA DEL CASTELL DE PERALADA
EXPOSICIÓ 2012-13

 

Els Rocabertí han estat una de les nissagues nobiliàries més importants de Catalunya i Mallorca i, per tant, de la Corona d’Aragó. Aquest llinatge té el seu orígen el s. IX amb Dalmau de Rocabertí, en el decurs dels segles ha sobresortit pels seus vincles amb diversos membres de la reialesa: el primer va ser Jaume I, els comtes Dalmau V i el seu fill Jofre III acompanyaren al rei a la conquesta de Mallorca. A partir d’aquest moment s’inicia la relació amb l’illa que perdurarà fins a l’extinció de la nissaga, a finals del segle XIX. I, en el decurs dels segles, diferents membres de la nissaga s’han destacat per haver format part de diferents estaments nobiliaris, polític o eclesiàstics.

 

Els Rocabertí portaven, també, altres cognoms com els Verí, Boixadors, Cotoner, Pax/Pacs de manera que, estaven emparentats amb diverses famílies mallorquines d’alt rang.

 

Els darrers membres de la nissaga foren D. Tomàs de Rocabertí, D. Antoni i Da. Joana Adelaida de Rocabertí casada amb Ramon Despuig Fortuny, VIII comte de Montenegro, qui com a nebot del cardenal Despuig, fou l’hereter de Raixa. En morir Joana Adelaida (l’any 1899), el darrer membre de la nissaga, la propietat va passar a Francisco Trullols/Truyols, marqués de la Torre i a Josep Despuig González de Valbuena.

 

Finalment, l’any 1923, Peralada es desvincula definitivament dels hereters mallorquins en vendre el conjunt monumental a l’industrial barceloní Miquel Mateu. L’arxiu de la família fou traslladat a Palma, annexionant-se a l’arxiu del marquès de la Torre; de manera que, a partir de llavors tota la documentació dels Rocabertí i de les seves possessions a Catalunya, es troba custodiada a Mallorca. Fa pocs anys els descendents varen oferir l’arxiu al Govern Balear i, avui en dia, es pot consultar a l’Arxiu del Regne de Mallorca, del qual n’és director el sr. Ricard Urgell.

 

D’altra banda a l’Arxiu Municipal de Palma de Mallorca, del qual n’és el director el sr. Pere de Montaner, comte de Savallà/Zavellà (un dels títols que ostentaven els Rocabertí), també custodia documentació relacionada amb els comtes de Peralada, així com l’arxiu de Casa Vivot de Palma de Mallorca.

 

Des de la Biblioteca de Peralada hem volgut retre homenatge a aquesta nissaga, reivindicar i recuperar els vincles amb l’illa i donar a conèixer arreu la seva relació entre ambdós territoris: Peralada i Mallorca//Mallorca i Peralada.

 

Per aquest motiu des de fa dos anys s’està preparant l’exposició “Els comtes de Peralada i Mallorca”, que s’inaugurarà el proper mes de juny, amb la previsió de publicar un catàleg i realització de conferències.

 

Com ja s’ha dit anteriorment, amb aquesta exposició es pretén veure la relació dels comtes de Peralada amb Mallorca: els vincles familiars, les possessions i la incidència de les seves vivències en la restauració del Castell i el Convent del Carme, a Peralada.

 

Com a fet extraordinari l’exposició mostrarà documents dels comtes de Peralada (familia Rocabertí), custodiats a l’Arxiu del Regne de Mallorca (Palma), documents particulars procedents de Casa Vivot i valuosos llibres i objectes personals preservats a la Biblioteca, a l’Arxiu i al Museu del Castell de Peralada, d’aquesta família extingida a finals del segle XIX.

 

Dels importants fons de la Biblioteca de Peralada s’ha seleccionat el material bibliogràfic i documental gràcies al qual es podrà veure la relació dels comtes de Peralada amb algunes de les possessions més importants de l’illa com Raixa (Bunyolí), Bendinat (Calvià) o Ca’n Puig a Palma. Les relacions amb importants prohoms com el cardenal Despuig, cronistes mallorquins com Joan Dameto, Vicente Mut, Joaquim M. Bover, Joaquim Bover, A. Furió o Álvaro Campaner.

 

L’exposició bibliogràfica i documental es complementarà amb peces del fons museístic, amb mobiliari i quadres i retaules que pertanyien als comtes de Peralada, de pintors mallorquins: Antoni Ribas/Ribes, Fausto Morell o del cercle de Guillem Mesquida. Així mateix es mostraran retrats de la família fets pel millor retratista del segle XIX, Vicente López.